Vuokralla asuminen

Aihealueessa: Asuminen

Vuokralla asuminen on helppo asumismuoto, joka ei vaadi pääomaa niin kuin omistusasunto. Useimmiten jokainen suomalainen asuu elämänsä jossain vaiheessa vuokra-asunnossa. Vuokra-asunnossa voidaan asua tilapäisesti tai pysyvästi.

Kun on aikeissa vuokrata asunnon, niin kannattaa perehtyä huolellisesti muutamiin asioihin etukäteen. Näin voi varmistua siitä, että tietää mitä vuokralla asumiselta odottaa ja ymmärtää myös velvollisuutensa sekä oikeutensa. Suomessa vuokralla asumista säätelevät hyvin tarkasti lait, jotka määrittelevät vuokranantajan ja vuokralaisen vastuut.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimus on kaiken vuokralla asumisen perusta. Vuokrasopimus täytyy aina tehdä kirjallisena ja siinä täytyy olla määriteltynä seuraavat asiat:

– vuokrasopimuksen kesto: onko vuokrasuhde määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva

– irtisanomisaika; niin vuokralaisen puolelta kuin vuokranantajan puolelta

– vuokran määrä ja maksupäivä, sekä viivästyskorko jos vuokraa ei makseta ajallaan

– mahdolliset lisämaksut, kuten esimerkiksi vesi, autopaikka tai saunavuoro

– vuokravakuus ja sen palauttaminen

– vuokran tarkistaminen ja mahdolliset vuokrankorotukset

– huoneiston kunto

– asukkaan oikeus tehdä muutoksia huoneistoon.

Kirjallinen vuokrasopimus on erityisen tärkeä mahdollisissa riitatilanteissa, jolloin sopimuksesta voidaan tarkistaa, että mitä on sovittu ja mitä molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet.

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu on käytössä nykyään lähes poikkeuksetta kaikissa vuokrasuhteissa. Vakuusmaksu on vuokralaisen maksama summa vuokranantajan ja vuokralaisen yhteiselle tilille, joka toimii vuokrasuhteen ajan panttina siitä, että vuokralainen maksaa laskut sekä kohtelee asuntoa hyvin. Jos vuokranantaja havaitsee vuokrasuhteen päättyessä asunnossa puutteita, niin hän voi käyttää vakuusmaksua niiden korjaamiseen. Muutoin vuokranantaja palauttaa maksun vuokralaiselle vuokra-ajan päätteeksi täysimääräisenä.

Vuokra-asuntoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota vuokran lisäksi vuokran päälle tuleviin lisämaksuihin. Joskus vuokra saattaa näyttää pieneltä, mutta lisäksi voi tulla paljon muita maksuja. Se, että kuuluuko kuukausivuokraan esimerkiksi vesi- ja sähkömaksu sekä internetyhteys, ovat erittäin tärkeitä seikkoja ottaa huomioon.

Vuokrasopimuksen kesto

Vuokralaisen irtisanomisaika on 1 kuukausi. Vuokranantajan irtisanomisaika on 3 kuukautta jos vuokralainen on asunut asunnossa alle vuoden ja 6 kuukautta jos vuokralainen on asunut yli vuoden. Vuokrasopimus voidaan myös purkaa, jolloin irtisanominen tulee voimaan välittömästi. Vuokralainen voi purkaa sopimuksen, jos asumisesta aiheutuu haittaa terveydelle ja vuokranantaja voi purkaa sopimuksen jos vuokralainen ei maksa laskuaan, häiritsee naapureita tai käyttää asuntoa väärään tarkoitukseen.

Vuokra-asuntoja on tarjolla jokaisessa Suomen kaupungissa ja vuokra-asuntoja vuokraavat monet eri tahot. Asunnon voi vuokrata esimerkiksi kaupungilta tai kunnalta, joltakin säätiöltä tai yritykseltä tai yksityisiltä vuokramarkkinoilta. Opiskelijoille on tarjolla vuokra-asuntoja joskus myös opiskelupaikan puolesta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

There are no related posts on this entry.

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional