Sähkö

Sähkölaskun pienentämiseen on kaksi tapaa: joko vähennetään sähkönkulutusta tai sitten ostetaan edullisempaa sähköä. Oma sähkösopimus ja sähkölasku kertovat helposti kumpi tapa omassa tilanteessa on tarpeellisempi.

Sähkönkulutuksen vähentäminen

Sähkönkulutusta pystyy helposti vähentämään tarkistamalla ensin, onko asunnossa ns. sähkösyöppöjä. Vanhat sähkölaitteet kuluttavat sähköä moninkertaisesti uusiin verrattuna. Tämä näkyy heti sähkölaskussa. Pahin sähkönsyöjä on vanha pakastin. Erityisesti vanha elektroniikka on ongelma vapaa-ajan asunnoissa, joissa sähkölaskujen summa voi yllättää omistajan kerta kerran jälkeen. Hyvin vanhat laitteet ovat lisäksi turvallisuusriski. Sähkölaitteiden lisäksi on hyvä tarkistaa myös talviasuttavan mökin tiivisteiden kunto. Jos tiivisteet vuotavat, asukkaalta vuotaa myös sähköä talosta ulos.

Sähkön kulutuksen saa myös alemmas kun vähentää valojen käyttöä, irrottaa käyttämättömän elektroniikan kokonaan pois verkkovirrasta eikä siis jätä sitä standby –tilaan niin kuin tavallisesti. Vattenfallin tekemän tutkimuksen mukaan pelkästään television ja digiboksin oleminen standby-tilassa suomalaiskodeissa kuluttaa sähköä vuodessa noin 60 000 kaksion verran.

Mökki voi usein olla sähkösyöppö. Miten pienentää sähkön kulutusta erityisesti mökillä?

Sähkön kilpailuttaminen

Sähkön kilpailuttamisella säästää satojakin euroja vuodessa eikä se ole suuri vaiva. Verkosta löytyy maksuttomia palveluita, jotka kertovat muutamassa minuutissa mikä sähköntarjoajista olisi hakijalle kannattavin. Kattavin näistä palveluista on Energiamarkkinaviraston ylläpitämä sähkön hintavertailu www.sahkonhinta.fi. Kilpailuttaja.fi-palvelussa voi myös vertailla nykyistä sopimusta sähkönmyyjien tarjouksiin ja samalla vaikka vaihtaa sähköyhtiötä, mikäli tarjous on nykyistä sopimusta edullisempi

Sähkölasku koostuu kahdesta osasta: sähköenergiasta ja sähkönsiirtopalveluista. Sähköenergian osuus sähkölaskusta on vähän alle puolet, ja tähän osuuteen kuluttaja voi valinnoillaan vaikuttaa. Sähkönsiirto ja siihen menevä osuus on aina sama sähkönmyyjästä riippumatta.

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Monissa tilanteissa määräaikainen sopimus voi tulla edullisemmaksi kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus.