Putkiremontti omakotitalossa

Aihealueessa: Remontointi

Putkiremonteista puhutaan paljon ja erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa aihe on pinnalla. Useimpiin 50-luvun kerrostaloihin putkiremontti on täytynyt tehdä jo. Moni kertoo kauhutarinoita siitä, että putkiremontti yllätti ja kustannukset nousivat tähtitieteellisiin summiin.

Vaikka aiheesta keskustellaan paljon kerrostalojen kohdalla, niin yhtä lailla omakotitaloasujillekin tämä projekti tulee eteen jossain vaiheessa. Omakotitalon putkiremontti on tärkeä osa omakotitalon kunnossapitoa.

Suositeltu omakotitalojen putkistojen vaihtoväli on 25 – 30 vuotta. Vaikeutta aiheuttaa se, että omakotitalon putkien kuntoa on vaikeaa tarkastaa, koska perinteisesti ne on asennettu talon rakenteisiin.

Putkiremontti ajoissa

Jos omakotitalon omistaja odottaa liian kauan ennen kuin uusii putket, niin riskit niiden rikkoutumiseen ovat suuret. Jos putkisto on yli 30 vuotta vanha, niin riski putkiston rikkoutumiseen on merkittävästi kohonnut. Sanomattakin on selvää, että putkien rikkoutuessa vauriot tulevat olemaan suuret ja korjaus kallista. Jo pienikin tihkuvuoto putkistossa aiheuttaa talon rakenteille mittavat vahingot ja pienen vuodon huomaaminen on vaikeaa. Putkiremontti todella kannattaa tehdä ajoissa ennen kuin mitään hajoamisen merkkejä tulee. Hyvä suunnittelu sekä remontin toteutus tarpeeksi ajoissa ovat avainsanat omakotitalon putkiremontin onnistumiseen.

Omakotitalon putkiremontin ei tarvitse olla kaaosmainen urakka, vaan se voi olla myös helppo projekti. Omakotitalojen putkiremontteihin ovat erikoistuneet yleensä pienemmät putkiremonttiyritykset. Oman talon putkiremontin urakoitsija kannattaa valita huolellisesti ja huomioida urakoitsijan referenssit hänen aikaisemmista töistään. Omakotitaloasukkaan kannattaa palkata remonttiin oma valvoja ja sopimus täytyy tehdä kirjallisena. Takuun on oltava lain mukaan voimassa ainakin kaksi vuotta. Joskus putkiremonttia varten tarvitaan toimenpidelupa rakennusvirastolta.

Putkiremontti ja asuminen

Usein ihmiset pelkäävät putkiremonttia sekä ajattelevat, että putkiremontin aikana talossa ei voi asua ja vedet katkaistaan pitkästi aikaa. Helpottava todellisuus on kuitenkin se, että nykyisin uudet putket asennetaan omakotitalossa seinien sisäpinnoille ja talon rakenteita ei tarvitse ollenkaan purkaa. Talon asukkaat voivat elää kotonansa normaalisti lähes koko remontin ajan ja vesien katkaisu kestää vain muutaman tunnin ajan. Sen ajan kun uudet putket liitetään kiinni. Koko putkiremontti kestää parhaimmillaan vain yhden päivän ajan.

Putkiremontin kustannukset

Omakotitalon putkiremontin kustannukset ovat vain murto-osa siitä, mitä putkiremontti maksaa kerrostaloasujille. Useimmiten putkiremontti omakotitalossa tulee maksamaan 3000 – 7000 euroa. Vertailun vuoksi sama asia kerrostalon osakkeenomistajalle maksaa useita kymmeniä tuhansia euroja. Putkiremontin kustannukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Työn osuudesta voi vähentää verotuksessa 45 %.

Yleistä on, että putkiremontin yhteydessä teetetään myös muita isoja remontteja. Salaojat kannattaa kunnostaa sekä päivittää kylpyhuone ja keittiö nykyaikaisiksi, jos ne eivät vielä ole sitä. Myös talon patteriverkoston toimivuus kannattaa tarkistaa samalla, kun oma putkiremontti on ajankohtainen.

 

 

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional