Pihavalaistuksen avulla turvallinen piha

Aihealueessa: Muut

Pihavalaistus on eräs turvallisen pihan tärkeimmistä tekijöistä. Kun pihaa aletaan suunnittelemaan, niin pihavalaistus kannattaa ottaa osaksi pihasuunnittelua. Kun valaistus suunnitellaan osaksi pihakokonaisuutta jo alun perin, niin vältytään myöhemmiltä sähkötöiltä sekä monimutkaisilta kaivuutoimenpiteiltä.

Jos piha ja puutarha ovat pimeitä, niin kulkeminen siellä saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Pihakäytävät, portaat sekä oven edusta tulee ehdottomasti olla valaistuja, jotta turvallinen kulkeminen ilman kompasteluja ja kaatumisia mahdollistuu. Avaimen lukkoon sovittaminen saattaa myös olla mahdotonta ilman kuistin valaistusta. Niiden jälkeen voi valaista muita rakennuksien yksityiskohtia.

Oman turvallisuuden lisäksi asianmukainen pihavalaistus lisää pihan turvallisuutta ulkopuolisiin liittyen. Valaistu piha ei kutsu varkaita eikä houkuttele muitakaan kutsumattomia vieraita. Lisäksi pihalla puuhastelu syksyn pimeinä iltoina on paljon mukavampaa, kun siellä näkee paremmin. Pihavalaistus tuo myös muutenkin mukavaa tunnelmaa pihaan. Valaistu piha on kodikkaan ja kauniin näköinen sekä samalla se rajaa pihaa ja tekee pihapiiristä ryhdikkään oloisen. Rakennuksen arvoon pihavalaistuksella on positiivinen merkitys ja panostus ulkovalaistukseen näkyy nousseena talon arvona.

Ensimmäisenä pihavalojen suunnittelussa täytyy huomioida rakennusten koko ja pihan koko. Niiden lisäksi kannattaa huomioida rakennusten tyyli sekä väri. Pihalta voi myös valita haluamiaan kohteita, joita tuo valaistuksella esiin. Värisävyjä kannattaa myös miettiä huolellisesti, sillä valojen sävy määrittelee aika vahvasti sen, että näyttääkö piha esimerkiksi modernilta vai perinteiseltä. Vanhan rintamamiestalon pihaan eivät siis välttämättä sovellu modernit kylmillä värisävyillä varustetut ulkovalaisimet. Vaikka haluaisi säästää kustannuksissa, niin usein monta pienitehoista valaisinta ovat parempi vaihtoehto kuin yksi suuritehoinen valaisin. Suuritehoiset valaisimet usein nimittäin häikäisevät liikaa.

Suomen vaihtelevat sääolosuhteet asettavat pihavalaisimille paljon haasteita. Valaisinten täytyy olla erityisen kestäviä, jotta ne kestävät ehjänä ja toimivina kovillakin pakkasilla. On myös parempi valita sellaisia ulkovaloja, jotka eivät ole ruosteessa jo parin käyttövuoden jälkeen. Pihavalojen huoltomahdollisuuksiin kannattaa myös kiinnittää huomiota ja valita sellaisia pihavaloja, joihin löytyy uusia valonlähteitä helposti ja jotka pystyy itse vaihtamaan. Jos valaisin on laadukas, niin valonlähteen pystyy itse valitsemaan ja siihen voi valita niin energiasäästölampun, halogeenin kuin ledinkin.

Erilaisia ulkovaloja

Pylväsvalaisimet ja seinäulkovalaisimet ovat tyypillisimpiä pihavaloja. Niiden lisäksi voidaan tehdä kohdevalaistusta erilaisilla spottivalaisimilla. Valaistavia kohteita voivat olla esimerkiksi puut, kasvit, pengerrykset tai vesialtaat. Seiniin ja räystäisiin voidaan myös asentaa spottivaloja, jotka luovat esimerkiksi epäsuoraa valoa seinää vasten. Nykyisin erittäin suosittuja valoja ovat LED-valaisimet. Jos valitsee led-valaisimen, niin kannattaa hintoja vertaillessaan ottaa huomioon se, että onko valaisin kertakäyttöinen vai pystyykö led-yksikön vaihtamaan jos se vioittuu.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional