Miten lämpöpumppu säästää kodin lämmityksessä?

Aihealueessa: Rakentaminen, Remontointi

 

Suomen markkinoilla on monia erilaisia lämpöpumppuja ja niiden käyttö on yleistynyt todella paljon viime vuosien aikana. Rakentajat valitsevat uudiskohteeseen lähes aina ensisijaiseksi lämmönlähteeksi maalämpöpumpun. Ilmalämpöpumput ovat tulleet suosituiksi lisälämmönlähteiksi muun muassa saneerauskohteissa, niitä asennetaan Suomessa vuosittain jopa 50 000 kpl.

Lämpöpumput toimivat kuin jääkaappi, mutta päinvastoin. Lämpöpumpun käyttöperiaate on sellainen, että lämpö taltioidaan sisälle ja kylmä viedään ulos. Lämpöpumppuja on olemassa tekniikaltaan monenlaisia – maalämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja, ilmavesilämpöpumppuja sekä poistoilmalämpöpumppuja.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta sisäilmaan käyttämällä ulko- ja sisäyksikköä. Lämmönsiirto tapahtuu laitteen putkistossa kiertävän kylmäaineen olomuodon muutosten avulla. Lopulta vapautunut lämpöenergia puhalletaan huoneilmaan. Tutkimusten mukaan tällainen energian siirtäminen ilmalämpöpumpulla on huomattavasti edullisempaa kuin lämmön tuottaminen sähkölämmityksen tai öljylämmityksen avulla. Säästöjä syntyy lähes kaikille, mutta se miten paljon säästöä saa kerättyä, riippuu kohteesta sekä lämmityslaitteesta. Mielenkiintoista on se, että Suomenkin ilmasto-oloissa ulkoilmassa on lämpöenergiaa vielä pakkasellakin. Lämpöenergiaa on olemassa aina absoluuttiseen nollapisteeseen, eli miinus 273,15 astetta, saakka.

Ilmalämpöpumpun säätäminen oikein sekä sen optimaalinen käyttäminen ovat myös avainasemassa lämmityskulujen kertymisessä. Ilmalämpöpumppu on melko kallis investointi, joten sen täytyy tietenkin maksaa itsensä takaisin. Omat sähkön säästönsä voi laskea etukäteen vertailemalla ilmalämpöpumppujen hyötysuhdearvoja (ns. COP-arvo) ja laskemalla omaa sähkön kulutustaan. Kannattaa huomioida, että yleensä noin puolet sähkönkulutuksesta on lämmitykseen käytettyä sähköä ja yleensä yksi ilmalämpöpumppu ei pysty lämmittämään koko taloa kerrallaan, joten lämmitetty pinta-ala tulee myös huomioida.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu ottaa auringon tuottaman energian maaperästä, vesistöstä tai kalliosta. Maahan porataan 100 – 200 metriä syvä reikä ja siihen upotetaan putki, joka liitetään maalämpöpumppuun. Jos lämpö kerätään vesistöstä, niin maalämpö otetaan talteen keruuputken avulla. Itse energia on siis auringon tuottamaa energiaa ja kulua syntyy vain maalämpöpumpusta. Maalämpöpumpun käyttäminen edellyttää vesikiertoista lämmitysjärjestelmää eli pattereita tai vesikiertoista lattialämmitystä.

Maalämpöpumpulla saadaan paljon säästöä talon lämmityskuluissa. On laskettu, että sähkönkulutus maalämpöpumppua käyttämällä on vain 1/4 öljylämmityksen kuluista ja 1/3 suoran sähkölämmityksen kuluista. Maalämpöpumppu on kallis investointi, mutta toisaalta säästöt ovat suuret. Maalämpöpumpun asentaminen taloon myös nostaa saman tien talon arvoa jopa kuluneen investoinnin verran.

Kun suunnittelee lämpöpumpun hankintaa omaan taloon, niin kannattaa kuunnella asiantuntijan arviota. Osaava henkilö kyllä kertoo rehellisesti lämpöpumpulla saavutettavat säästöt, minkä perusteella voi päätellä että investointi varmasti kannattaa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional