Maalämmön käyttökustannukset

Aihealueessa: Remontointi

Maalämpö on maaperästä saatavaa auringon lämmöstä peräisin olevaa energiaa. Maalämpö on ehtymätön luonnonvara ja luonnonystävän valinta.

Joka vuosi yli 10 000 ihmistä vaihtaa kotinsa lämmittäjäksi maalämmön. Nykyisin maalämmön valitsee myös lähes jokainen uudisrakentaja.

Energiahinnat ovat nousussa

Suurin syy tähän on se, että viimeisen kymmenen vuoden aikana energian hinta on jopa kolminkertaistunut. Öljyn hinta heittelee jatkuvasti ja kaukolämmön sekä sähkön hinnat ovat ainoastaan nousseet viime vuosina. Tutkimusten mukaan koko maapallon energian tarve kasvaa koko ajan, joten luvassa ei varmastikaan ole energiahintojen laskua. Kansainvälinen energiajärjestö on ennustanut, että vuoteen 2035 mennessä maailman energian kulutus on kasvanut 36 %. Näiden asioiden lisäksi Suomi tulee luultavasti tulevaisuudessa myös verottamaan kasvihuonepäästöjä tuottavia energiamuotoja yhä enemmän.

Maalämpöpumppu

Jotta ilmaista maalämpöä voi ottaa maaperästä käyttöönsä, tarvitaan maalämpöpumppu, joka kytketään talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppua varten maaperään porataan syvä ja kapea kaivo tai vaihtoehtoisesti maalämmön keruuputkisto asetetaan lähemmäs maanpintaa laajemmalle alueelle. Maalämpöä voidaan kerätä myös vesistöstä asentamalla sinne keruuputkisto.

Jotta maalämpöpumppu voi toimia, se tarvitsee sähköä. Yleensä maalämpöpumpun tarvitsema sähkön määrä on noin kolmasosa talon aiemmasta sähkönkulutuksesta.

Vuosilämpökerroin

Jokaisessa maalämpöpumpussa on tehokkuusluku, jonka nimi on vuosilämpökerroin. Se kertoo sen, että mikä on tuotetun energian ja käytetyn energian suhde vuositasolla. Esimerkiksi öljylämmitteisessä talossa lämmittämiseen kuluu energiaa vuodessa noin 25 000 kWh. Taloon valitaan maalämpöjärjestelmä, jonka vuosilämpökerroin on 3,3. Maalämpöjärjestelmän asentamisen jälkeen pumppu käyttää toimiakseen 1 kWh sähköenergiaa ja tällöin se tuottaa 3,3 kWh lämpöenergiaa. Kun tätä ajatellaan vuoden ajan jaksolla, niin maalämpöpumppu käyttää sähköä 7 600 kWh ja tuottaa 25 000 kWh. Tällöin kyseessä oleva talo saa ilmaiseksi 17 400 kWh energiaa, jos se vaihtaa öljylämmityksen maalämpöön.

Alkuinvestointi

Maalämpöjärjestelmän asentaminen on kallis investointi, mutta ajan myötä se tulee maksamaan itsensä takaisin. Maalämmön kustannukset ovat sitä pienemmät, mitä pidemmällä ajanjaksolla vertailuja tehdään. Maalämpöjärjestelmä myös nostaa kiinteistön arvoa ja tekee siitä haluttavan kohteen, jos joskus aikoo myydä talon.

Huoltokulut

Maalämpöjärjestelmät ovat pitkäikäisiä, mutta toki niitäkin on huollettava. Huoltokuluja tulee jonkin verran, koska järjestelmässä on kuluvia osia. Kannattaa valita maalämpöpumppu joltain luotettavalta toimijalta, jotta pumppuun on tarjolla varaosia jatkossakin.

Kotitalousvähennys

Kun asennuttaa kotiinsa maalämpöjärjestelmän, on siitä mahdollista saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys vähennetään maksettavista veroista ja vähennysoikeus on 45 % työn osuudesta.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional