Kiinteistön huoltokirja

Aihealueessa: Luvat ja vaatimukset

Kiinteistön huoltokirja on tietylle kiinteistölle yksilöllisesti laadittu tietokokonaisuus. Huoltokirjasta löytyy tietoa muun muassa kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötasosta, huoltotavoitteista ja tehtävistä. Lisäksi huoltokirja sisältää tietoa tehtävien aikatauluista sekä ohjeita tehtäviin.

Laki määrää, että huoltokirja tulee laatia sekä uudiskohteisiin että rakennuslupaa vaativiin korjauskohteisiin, joita käytetään asuin- tai työskentelytiloina. Vaikkei huoltokirja olekaan kaikille rakennuksille pakollinen, niin sen käyttöönottoa suositellaan, koska se tuo useita hyötyjä kiinteistölle.

Huoltokirjan hyödyt

Vaikka huoltokirjan teettäminen tuokin lisäkustannuksia, maksaa se itsensä ajan mittaan takaisin. Kun jossain vaiheessa on aika huoltaa kiinteistöä, voidaan huoltotarjoukset ja -sopimukset tehdä täsmällisin arvioin, koska huoltokirjasta löytyvät selkeät laajuus- ja tehtävämäärittelyt.

Kiinteistön hoito- ja huoltotehtävät voidaan tehdä ennakoiden, kun on tarkka suunnitelma siitä, milloin mikäkin osa-alue tulee huoltaa. Näin vältytään yllätyksiltä ja tarpeettomilta lisäkustannuksilta.

Kiinteistön laitteet pysyvät pidempään kunnossa, kun niitä huolletaan tarkan suunnitelman mukaisesti. Lisäksi jokaisen huollon tiedot arkistoidaan huoltokirjaan, jolloin huoltajan vaihtuessa tiedetään tarkasti, mitä milloinkin on tehty ja mille kohteille.

Mistä huoltokirjan saa?

Huoltokirjan teetättämistä kannattaa kysellä rakennusyrityksiltä. Tänä päivänä suurin osa yhtiöistä tarjoaa huoltokirjan sähköisessä muodossa, joka helpottaa arkiston selaamista sekä täydentämistä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional