Käytä ilmalämpöpumppua oikein

Aihealueessa: Rakentaminen

Oletko hankkinut kotiisi uuden lämpöpumpun? Jos olet toiminut näin, et ole mitenkään poikkeuksellinen tapaus. Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet asuinrakennuksissa ja kotitalouksissa, koska niiden avulla on helppo säästää sähkölaskua ja siten myös luontaisesti rahaa. Lämpöpumppu säästää tehokkaasti energiaa, jos se on oikein asennettu ja sitä myös käytetään huolella. Lue miten käytät lämpöpumppua tehokkaimmin kotisi lämmitykseen ja mitä sen säätämissä pitäisi ottaa huomioon. Muista, että näiden lämmönlähteiden asentaminen on sallittu vain ammattitaitoisilta asentajilta, mutta huoltotoimenpiteitä voi tehdä ja kannattaakin tehdä itse säännöllisesti.

Näin saat parhaimman hyödyn irti ilmalämpöpumpusta:

Laitteen tulee olla teholtaan ja toimintakyvyltään käyttötarkoitukseen sopiva. Pumpun sisäyksikkö sijoitetaan rakennuksessa keskeiselle paikalle, josta ilma pääsee leviämään esteettä. Ulkoyksikkö sijoitetaan puolestaan rakennuksen ulkoseinälle mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Ilmalämpöpumppu ja varsinainen lämmitysjärjestelmä tulee säätää keskenään siten, että ilmalämpöpumppu toimii ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä ja patterit kytkeytyvät päälle vasta, kun pumpulla ei voida enää lämmittää. Suurin mahdollinen energiansäästö saavutetaan, kun pumppu on päällä koko ajan ja vältetään ajastintoimintojen käyttöä lämmityksessä. Pahimmillaan väärin säädetyt automaattiasetukset ohjaavat pumpun lämmittämään ja jäähdyttämään yhtä aikaa.

Ilmalämpöpumpun eri osia tulee myös huoltaa ja puhdistaa kunnolla. Pumpun käyttöohjeesta löytyvät tiedot vaadittavista toimenpiteistä. Yleensä myös asennuksen yhteydessä annetaan ohjeet pumpun huoltoon ja kunnossapitoon.

Monissa pumpuissa on lämpötilan automaattiasetus, joka pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa, toisin sanoen automatiikka ohjaa pumpun jäähdyttämään esimerkiksi takalla tuotetun lämmön pihalle. Säästövaikutuksen maksimoimiseksi pumpun tulisi antaa olla päällä koko ajan ja välttää ajastintoimintojen käyttöä lämmityksessä. Huolellinen ilmalämpöpumppuhuolto kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Lämpöpumpun hankinta ei sulje pois muiden tukilämmitysmuotojen käyttöä. Se ei korvaa näitä muita tukilämmitysmuotoja. Jos aiemmin on käyttänyt esimerkiksi polttopuita tukilämmitysmuotona, ei niiden käytöstä tarvitse tai kannatakkaan luopua.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional