Kattoremontti vai katon kunnostus?

Aihealueessa: Kattoremontti

Katto on pitkäikäinen hankinta, mutta jossain vaiheessa sekin on käyttöikänsä päässä. Jos talon katon käyttöikä lähestyy viittäkymmentä vuotta, niin perusteellinen katon kuntokartoitus on tarpeen. Jos peltikatto on oikein asennettu ja hyvin huollettu, niin se kestää noin 50 vuotta. Tiilikaton käyttöikä on hyvin hoidettuna noin 70 vuotta.

Säännöllinen tarkastus

Katon kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ettei sen huono kunto pääse yllättämään. Jos reagoi vasta sitten kun katto jo vuotaa, alkaa olla liian myöhäistä. Myös ummehtunut haju kodin sisätiloissa voi olla merkki kattovauriosta ja kosteutta on saattanut jo päästä talon rakenteisiin. Katon kuntotarkastus kannattaa tehdä itse kahdesti vuodessa aina talon huoltotoimenpiteiden yhteydessä keväisin ja syksyisin. Näin pysyy jatkuvasti ajan tasalla oman talonsa katon kunnosta.

Kuntokartoitus

Katon kuntokartoituksen voi tehdä itse seuraamalla katon kuntoa vuosi vuodelta ja kirjaamalla ylös kaikki muutokset. Erityishuomiota täytyy kiinnittää katon läpivienteihin ja muihin kohtiin, joissa tiivisteiden täytyy olla kunnossa. Katon kuntokartoitus kannattaa kuitenkin jättää ammattilaiselle, jos kyseessä on vanha katto. Näin saa varmimmin kattavan raportin siitä, mikä on katon todellinen kunto. Ammattilainen tarkistaa vesikatteen kunnon sekä katon rakenteet, läpiviennit ja kattoturvatuotteet.

Kattoremontti vai vanhan katon kunnostus?

Ammattilainen kertoo kuntokartoituksen yhteydessä myös suosituksensa siitä, että pystyykö katon kunnostamaan vai täytyykö koko katto uusia. Mikäli kyseeseen tulee kattoremontti, niin ammattilainen osaa suositella oikeaa remontointitapaa.

Kattoremontti täytyy suunnitella huolellisesti, sillä kyseessä on kallis investointi. Hyvä suunnittelu pitää budjetin aisoissa sekä takaa parhaimman lopputuloksen. Samalla myös stressi vähenee. Katon kuntokartoitus antaa hyvän pohjan kattoremontin suunnitelmalle.

Jos jättää kattoremontin kokeneen kattoasentajan harteille, niin voi varmistua siitä, että asennukset tehdään varmasti oikein. Kattoremontti sujuu ammattilaisen tekemänä myös nopeammin kuin itse tehtynä. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet nimittäin asettavat haasteita kattoremontin pitkälle kestolle sateiden takia. Kattoasentajan kokemus tulee myös tarpeeseen yllättävissä tilanteissa, jotka ovat yleisiä kattoremonteissa. Kun vanha vesikate on purettu, ovat ongelmat mahdollisia.

Vanhan katon kunnostus on hyvä vaihtoehto silloin, kun vesikatteessa on vain pieniä vikoja. Tällöin katon kunnostamiseksi riittää vesikatteen huolto. Tässä tapauksessa täytyy olla kuitenkin varmistunut siitä, että katon rakenteissa ei ole mitään vikoja. Jos rakenteissa on vikoja, niin lahovauriot tai painaumat täytyy korjata ennen vesikatteen uusimista.

Kun huoltaa kattonsa säännöllisesti, niin hyvin tehty katto säilyy pitkään. Joskus katto on vielä täysin toimiva, vaikka sen ulkopuoli näyttää rapistuneelta. Silloin kattoremontti saatetaan tehdä ulkonäkösyistä.

 

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional