Hirsinen omakotitalo nykypäivänä?

Aihealueessa: Rakentaminen

hirsihuvilaHirsi on perinteinen rakennusmateriaali, jota Suomessa on käytetty talojen rakentamiseen jo vuosisatojen ajan. Yksi hirren suosion syistä on sen kestävyys, suomessa on vieläkin pystyssä hirsitaloja, jotka on rakennettu parikin sataa vuotta sitten. Hirren suosion rakennusmateriaalina Suomessa selittää luonnollisesti se, että sitä on ollut aina saatavilla, lähes loputtomasti. Lisäksi hirsi sopii ominaisuuksiensa puolesta kylmään ilmastoon ja on aikaisemmin ollut helpommin työstettävissä rakennusmateriaaliksi.

Hirsirakentaminen Suomessa

Hirsi menetti talojen rakennusmateriaalina suosiotaan Suomessa 1900-luvun alkupuoliskon jälkeen ja siitä tulikin raaka-aine kesämökkien rakentamiseen. Suomalaisista kesämökeistä on iso osa rakennettu hirrestä. Hirsi on ollut vapaa-ajan rakentajien suosiossa siksi, että perinteinen pyöröhirsimökki sopii luontoon ja myös siksi, että Suomessa on markkinoilla ollut jo pidempään useampia talotehtaita, jotka ovat päätöikseen rakentaneet hirsimökkejä. Esimerkiksi Honkarakenteen hirsimökkejä löytyy lähes kaikkien järvien rannalta ja tämä on hyvä asia, koska hirsi sopii luontoon paljon paremmin kuin betoni, mitä erityisesti 70-luvulla on käytetty kaupungeissa aivan liikaa ja aivan liian rumasti.

Hirsirakentaminen on ekologinen vaihtoehto

Hirsirakentaminen on kuitenkin viime vuosina saavuttanut uutta suosiota Suomessa omakotirakentamisessa. Hirren puolesta puhuu moni fakta ja osa näistä on niitä samoja asioita, miksi historiallisesti hirsirakentaminen oli suosittua. Kuitenkin maailman kehittyessä on kehittynyt myös hirsirakentaminen ja hirsirakentamisen tutkimus. Hirsirakentamista tukevia faktoja ovat esimerkiksi hirren lämmönsitomiskyky. Eli käytännössä hirsirakennus kerää lämpöä auringosta ja puu varaa lämmön, jolloin esimerkiksi hirsinen rakennus ei kylmene yhtä nopeasti kuin tavallinen puurunkoinen talo. Hirsitalolla voidaan myös saavuttaa matalia lämmönhukkaa mittaavia U-arvoja, vaikka hirsitalon ulkoseinässä ei välttämättä ole hirren lisäksi mitään. Hirsitalon lämmönhukkaan voidaan vaikuttaa talon pohjan ja katon ratkaisuilla. Hirren muita hyviä puolia on se, että hirsi hengittää ja näin ollen sopii esimerkiksi astmaatikoille tai muille hengityselinsairauksista kärsiville. Lisäksi hirsi on huomattavan paloturvallinen. Esimerkiksi Honka on kehittänyt massiivihirren, Honka Fusion, joka kestää kuormitettuna 1000 celsius asteen tulta yli 90 minuuttia. Tämä antaa aikaa pelastautua palavasta talosta ja takaa sen, että rakenteet eivät hajoa. Honka on myös kehittänyt hirsirakenteita, jonka ulkopintaan voidaan tehdä rappaus tai laudoitus ja näin hirsitaloja on voitu rakentaa alueille, missä aikaisemmin kaavoitus ei ole antanut näin tehdä.

Toivonkin, että jatkossa hirsirakentaminen saa lisää suosiota ja näin mahdollistaisi ihmisille terveellisemmän asuinympäristön sekä ekologisten rakennusmateriaalien laajamittaisemman käytön. Hirsinen omakotitalo tai hirsihuvila on siis varteenotettava vaihtoehto uudisrakentajalle ja hirsiratkaisuun kannattaa ennen rakennusprojektin aloittamista tutustua.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional