Asuntojen tuholaishyönteiset

Aihealueessa: Muut

Uuteen asuntoon muuttaessa voi olla vaikeaa saada selville asunnossa jo valmiiksi lymyilevistä muista asukeista. Etenkin vanhojen talojen rakenteissa ötököiden seura on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Tuholaisia saattaa tarttua kotiin myös esimerkiksi kirpputorivaatteiden mukana tai matkoilta.Voisikin sanoa että ne ovat väistämätön osa kaupunkikulttuuria.

Suurin osa asuntoihin pesiytyvistä ötököistä on onneksi täysin vaarattomia, mutta jotkut saattavat tuhota irtaimistoa ja hankaloittaa elämää. Monista pääsee eroon vasta huolellisella myrkyttämisellä. Kuitenkin jo perussiiisteydestä huolehtimalla voi välttyä monilta harmeilta, sillä ötökät rakastavat jätteitä ja lämpöä. Etenkin kesäisin kannattaa jynssätä pinnat usein, viedä roskat ulos vaikka päivittäin ja pitää huolta siitä, etteivät ruuat tai vaatteet jää lojumaan pöydille tai kaappeihin. Esimerkiksi tällaisia lajeja saattaa nurkista löytyä:

Turkiskuoriaisen toukat

Turkiskuoriaisen toukat ovat rasittavimpia asukkeja, mitä asuntoon voi saada.  Ne syövät ravinnokseen tekstiilejä ja niistä on vaikea päästä eroon. Pahimmassa tapauksessa turkiskuoriaisen toukat voivat järsiä esimerkiksi kaapin pohjalle unohtuneen neuleen täysin käyttökelvottomaan kuntoon.

Sokeritoukat

Sokeritoukista ei yleensä ole haittaa, mutta ne saattavat syödä ikävästi esimerkiksi jauhoja tai muita tärkkelystä sisältäviä ruokia. Sokeritoukat usein elävät ja lisääntyvät tällaisten ruokien läheisyydessä. Tämän vuoksi jauhoja kannattaakin säilöä suljetuissa rasioissa avointen säkkien  sijaan.

Banaanikärpäset

Banaanikärpäset saapuvat vierailulle asuntoihin usein kesäisin. Niistä ei ole varsinaisesti muuta kuin esteettistä haittaa.  Ne lisääntyvät nopeasti valtaviksi parviksi ja näyttävät rasittavilta

Torakat

Torakat ovat tuholaishyönteisistä vaarallisimpia ja kiusallisimpia. Ne saattavat nimittäin kantaa mukanaan ihmisiin tarttuvia vaarallisiakin tauteja. Ne ovat onneksi Suomessa vielä suhteellisen harvinaisia. Torakat ovat kuitenkin yleinen riesa esimerkiksi Lontoon ja New Yorkin kaltaisissa suurkaupungeissa, joten näihin paikkoihin matkustavan kannattaa huolehtia vaatteiden huolellisesta pesusta ja tuuletuksesta matkan jälkeen.

Valeskorpionit

Jos kotonasi on paljon vanhoja kirjoja, olet saattanut törmätä valeskorpioneihin. Nämä ötökät saattavat näyttää hurjilta, mutta todellisuudessa ne pitävät huolta vanhoista esineistä syömällä pölyä ja muita ötököitä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional


− viisi = 2