Asuntojen laadun vaihtelu selittää hintojen vaihtelua

Aihealueessa: Muut

Asuntojen myyntiajat ovat olleet viime aikoina nousussa: Helsingissä asuntojen keskimääräinen myyntiaika on ollut noin kaksi kuukautta. Viimeisten viikkojen aikana asuntojen myynti on kuitenkin hidastunut, ja esimerkiksi Kalliossa keskimääräinen myyntiaika on noussut alle 50 vuorokaudesta yli 70 vuorokauteen.

Tällä hetkellä asunnonostajat ovat aikaisempaa halukkaampia tinkimään asunnon hintaa: he tekevät aikaisempaa alhaisempia tarjouksia myynnissä olevista asunnoista. Lisäksi uutta asuntoa metsästävät ovat valmiita tyytymään entistä pienempiin asuntoihin.

Kunto vaikuttaa asunnon hintaan

Samaan suuntaan vaikuttaa sekin, että asunnon ostajat ovat oppineet aikaisempaa paremmin huomioimaan tulevan korjaustarpeen aiheuttamat kustannukset. Tämä laskee remontoimattoman taloyhtiön neliöhintaa aikaisempaa enemmän.

Kuntotilanne näkyy myös eri paikkakuntien välisen hintakehityksen eroina. Toisaalta usein tilastokehitys on todellisuudessa harhaa: poikkeuksellisen hintakehityksen taustalla on esimerkiksi uuden alueen talojen myynnin näkyminen tilastossa tai huonokuntoisen vuokratalon myyminen huoneisto kerrallaan, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Pekka Ronkainen.

Tämän vuoden toisella neljänneksellä kerrostaloasuntojen hinta on noussut keskimäärin 1,5 prosenttia verrattuna vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Hintakehitys poikkeaa kuitenkin selvästi eri-ikäisillä asunnoilla: ennen vuotta 1959 valmistuneiden asuntojen hinta on noussut vain 0,4 %, kun taas 1980- ja 1990-luvuilla valmistuneen huoneiston hinta on noussut peräti 3,7 % samana aikana.

Kuva: sumea/Flickr.

Jakautuvatko asuntomarkkinat lähitulevaisuudessa?

SP-Kodin Ronkainen arvelee, että käytettyjen kerrostalo-asuntojen hintoihin on syntymässä kahdet markkinat. Peruskorjattujen kiinteistöjen suosio on selvässä kasvussa, kun taas remontointia odottavien asuntojen kysyntä laskee.

Kun asuntojen kunto alkaa vaihdella suuresti samalla alueella, kuluttajien mielissä hintamielikuvat alkavat sekaantua: samalla alueella olevien, samanikäisten asuntojen hinta voi poiketa huomattavasti remonttitilanteesta riippuen. Tämän vuoksi on aikaisempaa vaikeampi arvioida, onko joku kaupunginosa ”hyvä” vai ”huono” asunnonostajan kannalta.

Lähteet:

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional