Älä osta asuntopommia

Aihealueessa: Rakentaminen

Yksi helpoimmista tavoista pistää oma talous kuralle on ostaa liian kallis asunto tai talo. Vieläkin tehokkaammin oman taloutensa voi pilata ostamalla asunnon joka on rakennettu huonosti. Jatkuvat korjaukset ja huono viimeistely johtaa usein massiivisiin ongelmiin, usein jopa muutaman vuoden sisällä asuntoon muuttamisesta.

Uudet asunnot eivät tule ongelmitta vaan niissä on huolena esimerkiksi (lähde):

  • huolimaton viimeistely
  • puutteellinen äänieristys
  • vuotavat tai puuttuvat tiivisteet
  • välipohjaongelmat
  • vuotavat putket
  • jäätyvät putket
  • toimimaton ilmastointi
  • veto ikkunoista

Kaikilla näillä on tietysti aika merkittävä vaikutus käyttö- ja ylläpitokustannuksiin sekä yleiseen viihtyvyyteen.

Ongelmat rakentamisessa

Suuri osa rakennusvirheistä on pieniä, mutta ongelmana on se, että näillä pienillä virheillä voi olla aika suuria kumulatiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi huonosti tehdyt ikkunalaudat voivat päästää osan vedestä seinärakenteisiin joista voi koitua suuriakin kosteusongelmia.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori sanoo asiasta näin:

“Yhteinen nimittäjä näissä ongelmissa on huolimattomuus ja välinpitämättömyys”

Tähän liittyy läheisesti se, että ennen rakennusprosessista vastasi yksi henkilö, rakennusmestari joka yleensä teki töitä saman tiimin kanssa, mutta nykyisin rakennustyömailla luotetaan enemmän prosesseihin. Kustannuspaine rakentamisessa on myös johtanut siihen, että työmailla pyörii alihankkijoita yhä useammasta eri firmasta. Tästä johtuen kenelläkään ei oikein ole selkeää kuvaa siitä mitä työmaalla tapahtuu ja kuka vastaa mistäkin. Näin myös laatu on hyvin vaihtelevaa.

Heikon rakentamisen seuraukset

Huonolaatuisella rakentamisella on tietysti seurauksensa. Kasvaneiden huoltokustannusten lisäksi kosteusvauriot yms voivat aiheuttaa ihan konkreettisia terveysongelmia asukkaille. Kukapa ei olisi kuullut tapauksista joissa kosteusvauriot ovat tehneet asukkien elämästä vaikeaa.

Yksi asia joka jää usein huomiotta on hygienia, etenkin tuholaisten suhteen. Tuholaisten hävittäminen on vaikeaa jos talossa on kosteusongelmia tai muita elinolosuhteita jotka houkuttelevat hyönteisiä ja muita kodin tuholaisia. Ja vaikka oma asunto olisi hyvässä kunnossa, naapurin asunto on saatettu rakentaa huonosti. Jos esim torakat tai rotat päättävät muuttaa naapuriisi niin se vaikuttaa väistämättä myös sinun asuntosi viihtyvyyttä.

Eli jos rakennutat talon tai asunnon niin ole erityisen tarkka rakennuksen laadusta ja siitä miten eri osaset pelaavat yhteen. Jos kaiken kuntoon saaminen vaatii pientä lisäinvestointia niin se kannattaa ehdottomasti, sillä pitkässä juoksussa säästöt ovat suuria.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kommentit

Tässä artikkelissa ei ole kommentteja.

Lisää kommentti

Required

Will not be published. Required

Optional